Polkupyörä kannattaa huoltaa mahdollisimman usein. Myös siksi, että huoltaminen on kivaa eikä Monarkille sovi epäsiisti ja rikkinäinen olemus. Tässä siis muutama kuninkaallinen huoltovinkki Monark-pyörääsi ajatellen.

1. Polkupyörän huoltaminen on puhdistamista

Polkupyörän huoltaminen on käytännössä polkupyörän puhdistamista. Siihen tarvitset haaleaa vettä, astianpesuainetta tai muuta pyörälle sopivaa puhdistusainetta sekä pesusienen tai tiskiharjan.

Polkupyörä kannattaa pestä harjaamalla kevyesti. Lian irrottua, huuhtele pyörä vesisuihkulla. Painepesuria emme suosittele, koska se voi vahingoittaa pyörän laakereita. Oleellista on myös kuivata pesty pyörä ja ketjut.

2. Ketjut liukkaiksi, mutta ylimääräinen öljy pois

Jos ketjut ovat päässeet likaantumaan pahasti, myyvät polkupyöräliikkeet niiden puhdistukseen tarkoitettua erityistä pesuria ja liuotinta.

Kun ketjut ovat puhtaat ja kuivat, voit öljytä ne kauttaaltaan. Polkupyöriin ja ompelukoneisiin tarkoitettu öljy sopii tähän tarkoitukseen mainiosti. Muista pyyhkiä ylimääräinen öljy pois.

Polkupyörän ketjut on lisäksi syytä säätää oikealle kireydelle. Se pidentää niiden ikää ja parantaa ajomukavuutta.

3. Renkaiden kunto ja ilmanpaine

Tyhjillä renkailla homma ei suju! Oikein täytetyt renkaat sitä vastoin tekevät polkemisesta kevyttä ja sujuvaa. Oikein täytetty rengas myös parantaa pitoa. Renkaiden suosituspaineet ja merkinnät löydät renkaitten kyljistä. Muista: ilmaa on sopivasti silloin kun renkaat antavat painettaessa hieman periksi. Samalla on hyvä huomioida, että renkaat ovat suorassa ja asennettu kunnolla.

Jos rengas näyttää hauraalta on rikki eli sen kulutuspinta on sileä tai se halkeilee, on rengas syytä heti vaihtaa.

4. Jarrut ja vaijerit syyniin

Tarkista, että jarrut toimivat. Mikään ei ole vaarallisempaa – tai nolompaa – kuin kuninkaallinen, jonka pyörän jarrut eivät toimi. Jarrujen ohella tarkista myös kaikkien vaijerien kunto. Voitele ne tarvittaessa öljyllä, myös niin että se menee vaijerikuoren sisälle. Jos on päässyt käymään niin, että vaijerit ovat ruostuneet ja rispaantuneet, ne pitäisi vaihtaa. Siihen kykenee parhaiten ammattitaitoinen pyöränhuolto. Vaikka jarrut toimisivat, muista tarkistaa myös jarrupalojen kulutuspinta. Onko sitä riittävästi kauden jarrutustarpeisiin?

5. Kiristä kammet ja ruuvit

Polkupyöräsi kammissa ei saisi olla klappia eli irtonaista liikettä. Varmista asia heiluttamalla niitä sivusuunnassa. Tarkista samalla, että ruuvit ja mutterit ovat kireällä. Tarvittaessa kiristä ne ja hanki puuttuvat osat. Kun posket tärisevät, kiristät ruuveja liikaa. Muista siis maltti näissä hommissa.

6. Lopuksi: pyörän turvallisuustarkistus

Ennen kun viiletät matkaan, tarkista vielä kerran, että kaikki polkupyöräsi osat ovat paikoillaan ja asennettu kunnolla. Vaihda rikkonaiset osat uusiin. Edellisten lisäksi käy läpi polkimet, istuin, ohjaustanko ja kaikki kannattimet sekä näiden kaikkien kiinnitykset. Tutki myös napamuttereiden kiinnitys haarukkaan. Monarkissa on paljon varusteita, joten varmista että ne kaikki on kiinni kunnolla.

Kuninkaallista ja huoletonta menoa huolletulla Monarkilla!